Pårørende – din historie

ER DU PÅRØRENDE? HVAD ER DIN HISTORIE?

Fortæl om dig selv og find ro til nærvær

Som pårørende kan det være vanskeligt at tale om sig selv.

Måske oplever du, at når nogen spørger, hvordan det går, så vælger du kun at fortælle, hvordan det går med det menneske, den syge, der er afhængig af din hjælp, og som du har ekstra omsorg for.

Du undgår at tale om, hvordan du har det, og hvad du har brug for i din hverdag.

Du får ikke fortalt det, som andre har brug for at vide for at kunne forstå, hvad du oplever i dit liv.

Du får ikke sagt det, der er vigtigt for dig, selv om du ved, at det ville gøre en stor forskel, hvis du kunne.

Du kan længes efter at kunne være ærlig og tale om dine egne behov også uden at føle, at du svigter andre ved det.

Du kan savne de dybe samtaler, også selv om de er svære, og du egentlig helst vil undgå dem, men reelt godt ved, at de er nødvendige.

Du kan længes efter at have en indre ro, så du kan sætte ord på dine inderste tanker. Uden at få dårlig samvittighed, fordi du har fokus på dig selv og taler om dig selv.

En hverdag tæt på alvorlig sygdom er ofte et liv med udfordringer, begrænsninger og fysiske og følelsesmæssige op-og nedture.

Det er omstændigheder, hvor du som pårørende kan være nødt til at tilsidesætte dig selv, i nogle perioder mere end andre, men det er netop i de perioder, du har brug for at have opmærksomhed på, hvordan du taler til og om dig selv, og hvordan du viser dig selv omsorg. Det vigtige ved det er også, at når du husker omsorgen for dig selv, gavner det i høj grad også det menneske, du har omsorg for.

Kernen er, at du skal have det godt med at tale om dig selv.

Når du kan tale om, hvordan du har det, hjælper det ikke alene dig selv, det hjælper også andre til at forstå og hjælpe dig, når du har brug for det.

Så kan du også bedre hjælpe den syge, og I kan nemmere tale om det, der er svært for jer begge to. Det styrker nærværet i kontakten og i samtalerne.

I et coachingforløb hjælper jeg dig til at sætte ord på det, der rører sig i dig. Vi finder de stærke ressourcer, som du har i dig – også på grund af din indsigt og dine erfaringer fra det at være
pårørende.

Der sker et skift, når du bliver mere bevidst om dine stærke sider, og du får sat ord på, hvordan de er en del af den historie, du fortæller om dig selv og dit liv. Din nye bevidsthed gør, at du bedre kan trække dine ressourcer frem, når du har behov for det.

Fokus er først og fremmest på dig som dig – ikke dig som pårørende. Vi finder ind til den måde, det passer dig at tale om dig selv og dele det med andre om dit liv, som du har savnet at dele, og som åbner for, at du er dig selv og taler for dig selv.